Īsa pamācība mīlēšanā

jeb īsas pārdomas par emocionālās mīlestības vietu veiksmīgās attiecībās.

Indijā precas, viens otru nepazīstot un bez emocionālas iemīlēšanās, jo vecāki tā grib, un saskaņā ar savu kultūru viņi uzskata, ka tā ir pareizi. Cilvēki attīsta draudzību un (labākajā gadījumā) dzīvo saskanīgā, cieņas pilnā laulībā. Vai tā varētu būt arī pie mums? Piemēram, tu, sieviete, dzīvo viena un vēlies ģimeni. Es, vīrietis, dzīvoju viens un vēlos ģimeni. Mēs esam viens otram simpātiski. Vai mums nevajadzētu pamēģināt dzīvot kopā? Mēs abi taču zinām: iemīlēšanās ātri vien izplēn... Tātad, kādas ir izredzes?

Tas ir grūts jautājums. Bieži emocionālā iemīlēšanās nav mūžīga. Protams, ka var precēties arī bez „tauriņiem vēderā”. Baznīcā jau arī neviens nejautā: „Vai jūs patiešām esat romantiski iemīlējušies?”

Īsi sakot, jā, var precēties arī saprātīgu iemeslu dēļ, ja kritēriji ir sasniegti un starp abiem valda simpātijas. Tomēr ir jābūt arī dvēseliskai vienotībai. Mēs turamies viens pie otra, es pie tevis, tu pie manis, un tā visu mūžu. Vienotībai ir jābūt tādai, ka mēs viens par otru esam gatavi atdot dzīvību. Tai ir jābūt tik stiprai, ka to var sajust. Tad to sauc par mīlestību – īstu, dvēselisku mīlestību, un tā var izveidoties arī bez „tauriņiem vēderā”.

Taču esiet piesardzīgi! Dibinot ģimeni, bez šīm noderīgajām emocionālās mīlestības pazemes straumēm, var uzdurties diviem bīstamiem akmeņiem. Pirmkārt, pēc laika kāds cits cilvēks var izraisīt iemīlēšanās jūtas vienā no abiem, kas precējušies bez šīm izjūtām. Tas, kurš no visas sirds nemīl savu sievu mājās, var paklupt jau uz nākamā stūra, ja tur piedzīvos sajūtu, kuru attiecībās ar savu sievu nepazīst. Otrkārt, ja neraisīsies garīgi dvēseliskā mīlestība un kāds no abiem nejutīsies patiesi mīlēts, tad tas sāpēs un nepārstās sāpēt.

Vecāki, attiecībās pieredzējuši, nobrieduši cilvēki meklē kopīgas vērtības, apmaiņu un labu savstarpējo izturēšanos. Emocionālā iemīlēšanās viņiem nav tik ļoti nepieciešama. Nobriedušiem cilvēkiem ir jāizvēlas mīlēt un jāizturas vienam pret otru ar cieņu, tad arī attiecības izdosies.

Gudruna Kūglere "Neviens nav vientuļa sala"

Visi jaunumi

Atrast dzīvesdraugu


Reģistrēties