“Tāds ar tādu saprotas” vai arī “pretpoli pievelkas”?

Kā ir īstenībā un kas man ir jāņem vērā dzīvesdrauga meklējumos?

Atrast dzīvesdraugu jau tā ir pietiekoši grūti, teiktu daudzi, taču tad vēl klāt nāk jautājums: ar ko es saderu kopā? Sakāmvārdi nav tālu jāmeklē, taču bieži tie nemaz nelīdz, jo viens otram ir diametrāli pretēji. “Tāds ar tādu saprotas,” tiek bieži skandināts, un tajā pašā laikā apstiprinoši mājam ar galvu sakāmvārdam “pretpoli pievelkas”. Jā, dzīvesdrauga meklējumiem ir savi āķi.

Tomēr vai šajos sakāmvārdos tiešām ir pretruna? Tāds ar tādu saprotas – tas šķiet pašsaprotami, ja domājam par draudzību, kurā līdzība abu draugu starpā ir nepieciešama. Dzīvesdrauga meklējumi arī ir saistīti ar draudzību!

Bet vai pretpoli pievelkas? Ir dažādu veidu atšķirības. Piemēram, mēs zinām, ka magnētam ir plusa un mīnusa pols. Tie viennozīmīgi ir pretpoli, un viennozīmīgi pievelkas. Un kā ir ar pulksteni un kaktusu? Ja mēs rūpīgāk ieskatāmies, tad tie nav pretpoli, bet gan jau pašos pamatos pilnīgi atšķirīgas lietas. Lietas vai īpašības, ja runājam par cilvēkiem, tikai tad ir īsti pretstati, ja tās ir vienas būtības divas dažādas izpausmes, kā tas ir magnēta gadījumā vai attiecībā uz lapām un ērkšķiem, jo abi pieder rozei. Šādi īsti pretpoli pievelkas.

Attiecībā uz cilvēku īpašībām tas ir, piemēram, šādi: spēja ieklausīties un izteikta nepieciešamība runāt pievelkas tāpēc, ka abi ir virzīti uz komunikāciju. Diviem cilvēkiem, no kuriem viens vienmēr ir kompānijas centrā, bet otrs kautrīgs un principā cilvēkiem neuzticas, nevajadzētu kopā pavadīt laiku. Sakāmvārds par pretpoliem, kas pievelkas, atbilst īstenībai tikai tad, ja abiem ir viena izcelsme. Tādā gadījumā var teikt: “tāds ar tādu saprotas”.

Atrast dzīvesdraugu – tas ir izaicinājums, dzīvot attiecības – arī. Līdzīgas īpašības, intereses un pārliecība tajās ir liela priekšrocība.

Gudruna Kūglere

Visi jaunumi

Atrast dzīvesdraugu


Reģistrēties