Cilvēks nevēlas neko vairāk kā tikt mīlēts

Mīlestība ir pasaules dzinējspēks. To mēs zinātu arī tad, ja 14. februārī nebūtu Valentīndiena..

Reizēm šī pamatvēlme slēpjas aiz šķietami citām iegribām: viens vēlas būt bagāts, cits – veiksmīgs, vēl kāds vēlas ideālu ķermeni… Faktiski – un kļūdaini – cilvēks domā, ka tikai tādā veidā viņš ir mīlams. Tieši mūsdienu pieaugušo paaudze, kas lielā mērā paši ir šķirto vecāku bērni, ir pamatīgi apmaldījušies šajos mīlestības meklējumos.

Mīlestība un vienpatība

Kā zināms, mīlestība neizpaužas tikai pāra attiecībās vai ģimenē. Arī mīlestība starp radiniekiem, draugiem, pat mīlestība uz cilvēkiem kopumā un jo īpaši – uz Dievu ir mīlestība vārda vispatiesākajā nozīmē. Arī celibātā dzīvojošam priesterim mīlestība ir dzinējspēks, tas ir, viņa mīlestība uz Dievu un viņam uzticētajiem cilvēkiem. Tādēļ cilvēku, kas ir vieni, mērķim jābūt „pieradināt” cilvēkus savā vidē, viņus „adoptēt”.

Kas mīlestību aktīvi izdzīvo, ir pievilcīgs

Valentīndiena, pirmkārt, ir romantisku jūtu diena – un tas tā drīkst būt. Taču, lai Valentīndiena būtu izdevusies, vairāk nekā mīļotais cilvēks, saderinātais vai laulātais draugs, ir nepieciešams īsts saturs, tas ir, lēmums aktīvi izdzīvot mīlestību, vienalga vai esmu precējies, vai nē. Šādas nostājas auglis ir pateicība… un dziesma uz lūpām.

Neprecējies var izdzīvot mīlestības pilnu dzīvi, un tas arī jādara

Mīlestība ir kaut kas simtprocentīgs. Tā nerēķina un arī nepastāv „uz pārbaudes laiku”. Tā ir neatkarīga no laika apstākļiem un garastāvokļa. Bībelē ir rakstīts, ka mīlestība ir laipna, tā nav uzpūtīga, tā nemeklē savu labumu un nepiemin ļaunu. Tā apklāj visu, tā cer visu un panes visu! Arī neprecējies cilvēks šo mīlestību izdzīvo pavisam konkrēti, tas ir, attiecībā uz visiem cilvēkiem, ar kuriem tas satiekas: svešinieku autobusā, kam iedod sēdvietu, vientuļu kundzi, kura tiek reti apmeklēta, darba kolēģi, kaimiņu un tā tālāk.

Mīlestība ir lēmums, ko nedrīkst sajaukt ar sajūtām. Tā saka: „Es esmu priekš Tevis, tāda, kāds Tu esi.” Mīlēt ir darbības vārds! „Tikai tas kurš mīl, dzied,” raksta Svētais Augustīns un šī dziedāšana, protams, ir pievilcīga.

Ko ieteikt neprecētajiem?

1. Dariet kādam labu: Parādiet kādam, ka jūs ar viņu labprāt esat kopā vai viņam esat pateicīgs. Bieži neliels žests vai palīdzība ļoti pozitīvi ietekmē otra ikdienu. Iemīlēšanās nav priekšnosacījums tam, lai mīlētu. Šajos svētkos neprecētais var pat kādam laulātam pārim piedāvāt Valtentīndienā pieskatīt bērniņu, lai abi varētu divatā nosvinēt šo dienu.

2. Dariet labu sev: Dariet ko skaistu, kas jums sagādā prieku! Apņemieties iepriecināt sevi ar kaut ko, kas nav ikdienišķs. Pavadiet dienu ar radiem vai draugiem. Taču nedomājiet pārāk daudz par sevi, jo tas nevienam nav palīdzējis izaugt.

3. Ejiet uz randiņu ar Dievu

Jūsu mīļotais ir Pasaules Karalis. Tas taču skan labi! Ejiet Valentīndienā uz randiņu ar Dievu. Rezervējiet tam konkrētu laiku savā kalendārā. Pastāstiet Dievam par savām vēlmēm un nemitīgi lūdzieties, lai Viņš jūs uzklausa! Tad klausieties Viņā. Un jūsu Valentīndiena būs izdevusies!

Šogad Valentīndiena iekrīt Pelnu trešdienā. Tā ir spēcīga zīme tam, kas patiesībā ir mīlestība. Pelnu krusts uz mūsu pieres lai ir zīme mūsu nesavtīgajai mīlestībai uz Dievu un cilvēkiem.

 

Visi jaunumi

Atrast dzīvesdraugu


Reģistrēties