Sirdsapziņas pārbaude

Dažreiz aiz vēlēšanās pēc attiecībām vai aiz mēģinājuma saglābt attiecības slēpjas kas līdzīgs atkarībai.

Tātad, pirms saistīties uz mūžu, pārbaudīsim savus un partnera nodomus!  

Vai tev ir svarīga otra cilvēka būtība vai ārējais? Vai galvenais ir partneris vai viņa īpašums un tas, ko viņš pārstāv? Ļaunas mēles saka: kas vīriešiem ir sievietes ārējais izskats un figūra, tas sievietēm ir vīrieša statuss un īpašums. Tātad vienkārši mēģini viņu iedomāties bez ārēji redzamajiem atribūtiem – bez statusa sabiedrībā, bez īpašajām spējām (solists kādā grupā vienmēr ir meiteņu sajūsmas objekts!), bez plusiem, ko redzi viņa ķermenī, bez labā darba un iespaidīgajiem ienākumiem. Vai viņš tev vēl joprojām patīk? Labi, tad nākamais jautājums.  

Kāpēc tu gribi šīs attiecības? Mīlestības dēļ vai vienkārši tādēļ, lai nebūtu viena? Lai izbēgtu no problēmām? Vilma Lerhena savā grāmatā „Mīlestība izvēlas” apraksta savu jaunības dienu mīlestību pret kādu vīrieti, kuru viņa noteikti gribēja iegūt. Viņš nebija tik pārliecināts par šīm attiecībām – viņš vēlējās vēl nogaidīt, gribēja meiteni atturēt, bet viņa tik ļoti dega pēc šīm attiecībām, ka galu galā puisis padevās. Kad attiecības sāpīgi beidzās, Vilma meklēja iemeslu, kāpēc viņa tik ļoti pieķērusies šim puisim. „Man toreiz bija ļoti saspringtas attiecības ar vecākiem. Mums visu laiku bija strīdi, es jutos nesaprasta un vienīgais, ko vēlējos, bija doties prom. Ja šīs attiecības izdotos, man varbūt būtu bijis vieglāk tikt projām. Tad man nevajadzētu tik ļoti ņemt pie sirds savu vecāku argumentus, man taču būtu draugs... Meklējot attiecības, vispirms jāmeklē partneris – viņš vai viņa – vienreizīga, ne ar ko nesalīdzināma persona. Tiklīdz priekšplānā izvirzās citi iemesli – manā gadījumā tā bija „bēgšana projām” –, tā vairs nav laba augsne veselīgu attiecību izaugsmei.” Tātad, ja mājās ir nesaskaņas vai citi sarežģījumi, ir labi vēlreiz rūpīgi padomāt par šo jautājumu. Un pret iekāres aklumu dažreiz labi palīdz atklāta saruna ar kādu uzticības personu, kurai jau ir lielāka dzīves pieredze.  

Kāds ir labums no šīm attiecībām? Vai runa ir par laika pavadīšanu kopā, vai par kopīgas dzīves plānošanu? Protams, ka ir ļoti patīkami būt apbrīnotai un iekārotai. Turklāt tas ir arī ļoti praktiski: tiklīdz es vēlos kompāniju, tā viens tūlīt ir manā rīcībā. Persona, kura ir iemīlējusies, ēd mums no rokas un uzskata, ka foršs ir viss, ko es uzvelku, daru, saku un ierosinu; turklāt šis cilvēks arī palīdz lietās, kurās, esot vienai, virzība notiek ļoti lēni. Jābūt ļoti piesardzīgai, ja vēlies uzsākt  attiecības ērtību dēļ, un piesardzīgai jābūt arī tad, ja tevi sāk uzskatīt par „mīlīgu kaķēnu uz dīvāna” – jeb par jauku laika kavēkli.

Kurš vēlas šīs attiecības? Tu pati vai kāds cits? Vai varētu būt tā, ka tavas draudzenes šīs attiecības atbalsta daudz intensīvāk nekā tu pati? Varbūt tavi vecāki? Vai kāds neizdara uz tevi spiedienu un nemēģina tevi pierunāt, lai tev šīs attiecības būtu? Vai arī tev ir bail, ka, no tām atsakoties, tu varētu sāpināt savu draugu vai arī likt vilties draugiem un ģimenei? Vai tu vēlies beidzot būt ar kādu kopā, sakot: „Viņam taču nav jābūt perfektam”? Vai tu nedomā: „Ja es šo neņemšu, tad gan esmu muļķe!”... – pat tad, ja viņa klātbūtnē nemaz nejūties īsti labi? Noskaidro, vai tu esi brīva, patiešām brīva. Tavam lēmumam ir jābūt tavam lēmumam.

Vairāk lasiet Gudrunas Kūgleres grāmatā neprecētajiem "Neviens nav vientuļa sala"

Visi jaunumi

Atrast dzīvesdraugu


Reģistrēties